Terug naar site

Eenvoudige tips voor meer duurzaamheid op de werkvloer

Duurzaam ondernemen is vandaag een echte must. Een investering in de toekomst. Bedrijven die investeren in duurzaamheid blijken meer rendabel te zijn. Een groeiend aantal ondernemingen zetten al actief in op innovatieve duurzame productie of op inkopen met respect voor mens en milieu. Behoort jouw bedrijf voorlopig nog niet tot de voorlopers die investeren in een windmolen op het bedrijfsterrein of in een elektrisch wagenpark? Geen nood, je kan ook laagdrempelig starten.

Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn of veel te kosten om alvast enkele waardevolle eerste stappen te zetten naar meer duurzaamheid op de werkvloer. Enkele to do’s op een rijtje voor quick wins in duurzaam ondernemen!

Probeer eens fairtrade koffie

De kans is groot dat je ‘s morgens de werkdag start met een lekkere kop koffie. Sta je wel eens stil bij de oorsprong van deze koffie? Of deze geteeld is in milieuvriendelijke omstandigheden en of de koffieboer er een leefbaar inkomen aan over houdt? Als je op kantoor voor koffie met een fairtrade label kiest, heb je garanties hierover. Dat fairtrade koffie minder lekker zou zijn, mag geen excuus meer zijn. Vandaag hebben bijna alle koffiemerken wel een fairtrade versie in hun aanbod, dus keuze genoeg! En moest er toch een goede reden zijn om te kiezen voor koffie in wegwerpbekers in plaats van in herbruikbare koffiekoppen of bekers, ga dan voor de recycleerbare kartonnen variant in plaats van plastiek bekertjes en roerstaafjes.

Milieuvriendelijke kuisproducten

Vaak is ’s morgens vroeg ook de kuisploeg aan de slag. Geef zeker de kuisvrouw of -man eens een complimentje, want daar geniet iedereen van! Schakel over naar milieuvriendelijke kuisproducten, of vraag je kuisfirma ernaar. Kuisproducten die natuurlijk en biologisch afbreekbaar zijn hoeven niet altijd duurder te zijn dan synthetische kuisproducten, die op basis van aardolie zijn gemaakt. Deze producten hebben hun schoonmaakkracht bewezen, ze zijn meestal niet getest op dieren, en ook de verpakking is milieuvriendelijk. Hetzelfde geldt overigens voor de producten in de afwasmachine.

Ga voor kraantjeswater

Hou je het na de koffie de rest van de dag bij een aantal glazen water? Kies voor leidingwater in plaats van flessenwater. Dat is niet alleen 150 tot 500 keer goedkoper dan flessenwater, het is ook even gezond en beter voor het milieu. Het schoonmaken, transporteren en produceren van de flessen kost veel energie. Vooral wegwerpflessen zijn een belasting voor het milieu. Kraantjeswater kan – ook voor bezoekers – geserveerd worden in hippe glazen en mooie glazen karaffen. Leuk als je deze van je bedrijfslogo voorziet! Een andere optie is om iedere werknemer een leuke navuldrinkbus (van een duurzaam merk) te schenken.

Bewust printen

Er vloeit nog steeds veel papier door de bedrijfsprinters. Voor de dagelijkse werking op kantoor, documenten voor klanten, … Stellen we ons voldoende de vraag welke prints echt noodzakelijk zijn en welke kunnen vervangen worden door digitale documenten? Tel eens de dozen papier die op een maand door de printer gaan, en probeer het iedere maand weer met minder dozen te doen! En als je print, kies dan voor tweezijdig printen, en voor het gebruik van (even wit) gerecycleerd papier. Zamel ook de lege inktcartridges in. 80 procent van de cartridges die in België verkocht worden, belandt na gebruik nog steeds in de vuilbak, terwijl deze cartridges ingezameld kunnen worden voor hergebruik of recyclage. Je krijgt hier een vergoeding voor.

Meer groen op kantoor

Meer planten op de arbeidsplek geven werknemers een goed gevoel, en bovendien neutraliseren ze de lucht. Je kan jarige collega’s een plantje cadeau doen, of je kan ook kantoorplanten leasen, met zelfs het onderhoud inbegrepen als je dit wenst. Wie al een stapje verder kan gaan, kan zich wagen aan een groendak of -muur, een stukje grond voorzien voor wilde bloemen of een bijenhotel op het bedrijfsterrein. Allemaal acties die bijdragen aan de biodiversiteit in de regio.

Energiebewust én fit

Werknemers aanmoedigen om met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te komen, of elektrische mobiliteit promoten, is uiteraard een goede zaak. Maar niet iedereen woont op fietsafstand, vlakbij een goede treinverbinding, of rijdt al met een elektrische wagen… Probeer in dat geval meer duurzame kilometers op kantoor af te leggen. Door bijvoorbeeld iedere dag de trap te nemen in plaats van de lift, spaar je het energieverbruik van de lift, terwijl jouw energiepijl boost door je sportieve prestatie! Of door eens naar een collega op een andere afdeling of verdieping te wandelen, in plaats van hem of haar te mailen of te telefoneren.

Groene stroom

Je bedrijf van eigen energie voorzien via zonnepanelen of windenergie is omwille van de investeringskost misschien nog niet voor morgen. Wel gemakkelijk is om contact op te nemen met je energieleverancier en te vragen of je kan overschakelen naar energie afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind. Dit kan soms op het eerste zicht duurder lijken, maar in combinatie met enkele energiebesparende maatregelen (zoals een efficiënter lichtverbruik, het consequent uitschakelen van computers en beeldschermen,…) ook een flinke besparing

opleveren.

(H)eerlijk fruit of snoep

Staat er bij jou op de werkvloer een fruitmand voor de werknemers? Vraag aan de leverancier ervan om deze te vullen met fruit uit eigen streek, biofruit, seizoensfruit, fairtrade fruit,… zodat dit een duurzaam tussendoortje wordt. Hetzelfde geldt voor de snoepautomaat. Vraag of de leverancier er ook enkele gezondere, biologische of fairtrade snacks in kan steken. En voorziet jouw bedrijf een chocolade attentie voor de werknemers met Sinterklaas en met Pasen? Kies voor lekkere fairtrade, bio en/of Belgische chocolade!

Afval sorteren zoals je thuis doet

De Belgische huishoudens zijn internationale voorlopers op vlak van afvalrecyclage. Maar op de werkvloer kan het volgens veel werknemers nog beter. Vaak is een goede afvalscheiding – papier, groenafval, PMD en restafval – zoals we dat thuis doen, op de werkplek nog geen realiteit. Bedrijven zijn nochtans, net zoals de huishoudens, verplicht om te sorteren. Voorzie als bedrijf gescheiden afvalbakken voor papier en karton, PMD en groen afval, en je bent vertrokken.

Eens over het muurtje kijken

Doe gerust inspiratie op bij bedrijven die al een goede reputatie genieten op vlak van duurzaam ondernemen! Ga eens naar een event of opleiding rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen waar je ‘best practices’ aan het woord kan horen, of plan met enkele collega’s een bedrijfsbezoek aan een inspirerend bedrijf. Je komt vast en zeker met goede ideeën en extra motivatie terug.

Start!

Nog pleinvrees om te starten met duurzaam ondernemen? Het advies is om er gewoon aan te beginnen! Alles begint met eerste stappen, en voor je het weet heerst er ook in jouw bedrijf een gedragen duurzaamheidscultuur om innovatief aan de slag te gaan met duurzaam ondernemen. En ongetwijfeld volgen weer nieuwe ideeën en nieuwe ambities om duurzaamheid steeds beter te verankeren in jullie core business…

Saartje