Terug naar site

Rental revolution by Essentiel Antwerp

 

Essentiel Antwerp startte vorige maand een ‘rental revolution’, waarbij je voor een aantal dagen een (feest)jurk kan huren. Door te innoveren met dit nieuwe circulaire businessmodel, hopen ze eenmalig gebruik van kledingstukken en textielafval tegen te gaan.  

De samenwerking tussen Essentiel Antwerp en Studio D startte in 2019. Samen met het team van Essentiel Antwerp namen we hun business model en operationele werking onder een duurzaamheidsloep. Via een aantal workshops werden heel wat nuttige reflecties gemaakt: waar scoren ze al goed inzake duurzaamheid en waar liggen de voornaamste uitdagingen. Er kwamen heel wat werkpunten en innovatieve ideeën naar boven, die ook in een concreet werkplan werden gegoten. Eén van die ideeën was om te innoveren en te experimenteren met fashion leasing, om kledingstukken op die manier een langer leven te geven en textielafval te verminderen.  

De covid crisis zorgde voor enige vertraging, maar Essentiel Antwerp pakte zodra het weer kon de koe bij de hoorns. Want nu feestjes eindelijk weer kunnen, mag daar ook een mooie jurk bij horen! Momenteel kan je in vier Belgische steden in de Essentiel Antwerp winkels de jurken huren. Het pilootproject loopt gedurende een maand en zal daarna geëvalueerd worden.  

Deze en andere initiatieven die Essentiel Antwerp onderneemt om hun business te verduurzamen, vind je terug in hun eerste duurzaamheidsrapport dat Studio D met hen opstelde.