Terug naar site

Wanderful.Stream – Aan de slag met reststromen van KMO’s

Het Interreg project Wanderful.Stream brengt reststromen van KMO’s in de Euregio in kaart én wil deze met de hulp van designers, technologen en business developers valoriseren. Zo wil Wanderful.Stream KMO’s ondersteunen richting circulaire economie en een katalysator zijn voor nieuwe circulaire businessmodellen en producten. Project coördinator Sara Gilissen (UCLL) licht toe.

Waarom is het voor bedrijven interessant om deel te nemen aan Wanderful.Stream?

Sara: KMO’s spelen een vitale rol in de economie van onze regio. Als we de stap willen zetten naar een circulaire economie moeten we zorgen dat deze lokale bedrijven de kans krijgen om te innoveren. Bij de bedrijven is er veel potentieel aan rest- en afvalstromen. Als we deze kunnen valoriseren besparen bedrijven op nieuwe grondstoffen en dat is een grote meerwaarde voor milieu en economie. Uit onderzoek blijkt dat deze KMO’s niet altijd de tijd en de expertise binnen hun bedrijf hebben om vernieuwingen op het gebied van reststromen te onderzoeken en te implementeren. Daarom bieden wij innovatietrajecten van 9 maanden, waarbij experten vanuit circulair design, business development en technologie met het bedrijf aan de slag gaan om prototypes te ontwerpen. Deelname is voor bedrijven kosteloos. Het gaat om een totaalpakket aan advies en begeleiding ter waarde van 20.000 euro in totaal (conform deminimis regelgeving).

Hoe verloopt zo’n traject?

Sara: De business developer van het project gaat samen met het bedrijf de rest- en afvalstromen analyseren. Uit deze verschillende nodenanalyses halen we een aantal uitdagingen die in een driedaags bootcamp onder handen worden genomen door de experten samen met studenten. Hieruit komen een aantal concepten die verder ontwikkeld worden in de innovatietrajecten. De bedrijven formuleren dus de noden, geven achtergrondinformatie over de materialen en processen en geven feedback op de concepten. Na het traject is er een prototype klaar en bekijken we met alle partners om dit verder te ontwikkelen. Bedrijven stellen hun reststromen ter beschikking en hun eigen expertise.

Welke meerwaarde biedt Studio D dit project?

Sara: In circulaire economie is de samenwerking tussen de verschillende disciplines van design, technologie en business development essentieel. Een vernieuwing op gebied van design of technologie kan niet zonder een degelijk business model. Business experten tekenen nieuwe ketens en nieuwe verdienmodellen uit. Studio D heeft in heel wat sectoren ervaring én biedt een frisse aanpak. We kijken enorm uit naar samenwerking, want ook de experten technologie en design in ons team kunnen bijleren van de business expertise.

Indien ook jouw bedrijf interesse heeft in deelname, klik dan hier.